HOME
Pretraživanje :. traženi pojam: traženje po kriteriju s:
O nama
Kontakt
Webshop
Linkovi
Novosti
Jezik

HR EN DE F

Valuta
Banneri

10 top : najbolje prodavane knjige | Posebna ponuda : iz ponuda izdvajamo... | Košarica : 0 artikla

  Svojim sadržajem MUTATIONS je i danas aktualna knjiga ..  
  Započeta kao odgovor na „konstantno transformirajuću okolinu“ i potrebu usmjeravajućeg djelovanja arhitektonske prakse, knjiga se kroz prezentaciju istraživačkog procesa dotiče neizbježnih efekata modernizacije u urbanim uvjetima.

Unutar devet poglavlja glavninu čine projects on the city - četiri istraživačka programa potaknuta na Harvardu, kao idealna prilika za dokumentiranje i shvaćanje mutacija urbane kulture. Kroz kolekivnu suradnju studenti su razvijali novi konceptualni okvir i rječnik za fenomene koji izlaze izvan ustaljenih kategorija razumijevanja arhitekture. Poglavlje How to build the city (1) čitatelja uvodi u organizaciju i teritorijalnu ekspanziju povijesnog Rima kao početka sustavnog planiranja gradova. To je popraćeno „glosarijem“ osnovnih pojmova vezanih za urbanu organizaciju (basilica, theatrum, thermae,...), dok se u nastavku zalazi u njihovu međusobnu kombinaciju, usklađivanje u cjelinu te kontekstualizaciju s današnjim vremenom. Poglavlje Shopping (2) dokazuje kako su aerodromi, crkve, muzeji pa čak i edukacija postali centri prodaje i preprodaje. Posebno se upozorava na kancerogeno širenje shopping centara koji svojom umjetnom klimatizacijom i beskonačnošću interijera generiraju unutar sebe grad u malome, samodostatnu cjelinu. Blok Pearl River Delta (3) upućuje na gradove uz rijeku u NR Kini (klaster pet gradova s ukupno 12 milijuna ljudi) s ekstremno brzim razvojem, uz dodatno pojašnjenje Koolhaasovim tekstom o hibridizaciji Zapada i Azije i utjecaju mutacija na grad i razvoj. Posljednja cjelina, Lagos (4), ponajviše kroz ilustracije, ukazuje na problematiku slamova i općenito nedostatke življenja u nigerijskoj glavnoj luci. Obrađena je i tema američkih gradova (Sanford Kwinter), teritorijalne transformacije u recentnoj Europi (Stefano Boeri) te su kroz zasebno poglavlje „stripom“ fotografija dočarani zanimljivi, ponekad i paradoksalni prostori Amerike, Kine, Europe i Afrike. Objavljena prije desetak godina, knjiga sadržajem i provedenim istraživanjima govori o događajima i problemima i danas aktualnim i suvremenim, ali i dalje neriješenim. (Alen Žunić)


recenzija knjige je preuzeta iz PROJEKTA#28, novina za arhitekturu, graditeljstvo, dizajn i umjetnost

knjigu MUTATIONS možete kupiti klikom na sljedeći link ili posjetom na naša prodajna mjesta (Zagreb - Medulićeva 20, Split - Kružićeva 5).
Najnovije u ponudi !
Naslov: Utjecaj vjetra na konstrukcije
Autor: Peroš
Cijena: kn 300.00
kn 270.00

...

više...

__________________________

Naslov: Damir Fabijanić Dubrovnik... 3.izd.
Autor: Fabijanić
Cijena: kn 340.00

Treće obnovljeno i dopunjeno izdanje monografije Dubrovnik d...

više...

Pogledajte sve nove knjige...
O nama | Kontakt | Web shop | Linkovi | Novosti | Opći uvjeti kupnje